Sunday, October 24, 2010

TIPS UNTUK MENGUATKAN DAYA INGATAN - Part 2

Entri kali ini piweet nak kongsikan tentang tips-tips untuk menguatkan daya ingatan manusia. Piweet rasa tips ini sangat berguna kepada kita terutama kepada pelajar-pelajar lagi-lagi bila dah nak dekat exam. Fisrtly, piweet nak cerita dan kongsikan tentang tips-tips melalui pengalaman piweet sendiri. Semasa zaman sekolah rendah dan menengah dulu, kawan-kawan piweet ada kongsikan beberapa tips kepada piweet. Antaranya ialah memimum air masak selepas sahaja bangun dari tidur. Maksudnya minum air masak sebelum kita berkumur atau memberus gigi. Piweet pon pelik jugak dengan tip ni tapi kawan piweet cakap yang air liur dalam mulut kita itulah yang boleh menguatkan daya ingatan kita. Kedua, elakkan memakan kepala ikan. Masa kecik2 dulu mak piweet yang bagi tips ni dan piweet percaya yang mak korang pon ada cakap pasal ni kan. Masa kecik dulu piweet tidak faham kenapa orang tua-tua pesan x bagi makan kepala ikan. Masa sekolah menengah ustaz piweet ada jelaskan kenapa memakan kepala ikan boleh melemahkan ingatan manusia. Menurut kajian saintifik, cecair yang terkandung di dalam mata ikan mengandungi sejenis enzim yang boleh melemahkan daya ingatan manusia. Ketiga, elakkan memakan makanan @ minuman yang bercampur dengan semut. Penjelasanya hampir sama dengan tips yang kedua. Keempat, amalkan memimun susu dan memakan buah kurma dan kismis setiap hari. Amalan ini telah lama diamalkan di pondok-pondok pengajian islam dan pusat-pusat tahfiz. Kepada pembaca-pembaca semua tips-tips ini hanyalah melalui pengalan piweet dan tiada bukti saintifik yang jelas. Tips-tips ini hanyalah petua orang dulu-dulu.

Kandungan ini dipetik daripada beberapa website dan blog. 

Tips Untuk Menguatkan Daya Ingatan 

Amalkan Tidur Yang Cukup

1/3 hidup kita dihabiskan dengan tidur. Namun ada orang yg suka tidur lewat atau mengabaikan tidur yg cukup. Badan perlu rehat. Keletihan hanya akan mengganggu maklumat/data yang telah disimpan oleh otak dan juga menjejaskan kemampuan untuk mempelajari sesuatu yg baru. Oleh itu, amalkan tidur yg cukup di malam hari kerana ia dapat membantu daya ingatan kita berfungsi.

Mengawal Tekanan

Tekanan hanya akan membuat jiwa anda tidak tenteram dan menyebabkan kesihatan anda terganggu. Anda juga lebih cenderung untuk menjadi seseorang yang tidak peka dengan keadaan persekitaran. Anda tidak dapat berfikir dengan jelas dan daya ingatan anda juga terjejas. Oleh itu, kawal tekanan anda dengan baik seperti bermeditasi, membaca Al-Quran, yoga, sauna, aromaterapi dan sebagainya.

Berhati-hati Dengan Pengambilan Vitamin atau Makanan Tambahan

Sesetengah produk yg dijual di kaunter atau farmasi tidak sesuai dengan kita. Ada yg kononnya dapat meningkatkan daya ingatan. Tetapi sebaliknya ada yg memberi kesan sampingan. Oleh itu, lebih baik jika kita mendapatkan vitamin yg diperlukan oleh tubuh badan kita dengan pemakanan yg seimbang atau rujuk dahulu doktor yg bertauliah sebelum membeli makanan tambahan.

Bersenam

Bersenam dapat menggerakkan otot-otot dan melancarkan peredaran darah ke otak. Oleh itu, daya ingatan kita juga akan menjadi lebih baik. Amalkan senaman walaupun sekadar berjalan kaki.

Elakkan Kemurungan

Kemurungan dalam hidup akan menyebabkan hidup anda tidak ceria. Anda sentiasa berada dalam keadaan tidak segar dan rasa kecewa. Lama-kelamaan ia turut menjejaskan daya ingatan anda dan membuat anda tidak hirau dengan persekitaran anda. Ubatilah kemurungan sebelum menjadi serius dengan berjumpa psikiatri atau beramal-ibadah mendekatkan diri kepada Tuhan.

Awasi Pengambilan Ubat

Daya ingat mungkin menjadi lemah dengan pengambilan ubat-ubatan tertentu seperti pil hormon, ubat darah tinggi, anti-kemurungan dan sebagainya. Jika anda menghadapi masalah daya ingatan disebabkan pengambilan ubat, konsultasi dengan doktor. Jangan mengambil ubat tanpa arahan doktor.

Belajar Sesuatu yang Baru

Cubalah aktifkan pemikiran anda dengan mempelajari sesuatu yang baru misalnya Bahasa Jepun, kursus kemahiran jangka pendek, menjahit, atau menghadiri ceramah dan motivasi.

Permainan

Bermain sesuatu permainan seperti board games dapat merangsang minda. Contohnya, catur, scrabble (Sahibba) dan Monopoli. Selain itu, teknologi sekarang lebih baik seperti permainan komputer dan Playstation. Pilihlah jenis permainan yang mencabar minda.

Banyak Membaca

Jadikan amalan membaca sebagai kegiatan harian. Membaca dapat meluaskan pengetahuan, mengembangkan minda dan menajam daya ingatan. Cuba ingat sedikit-sebanyak fakta yang terkandung di dalam bahan bacaan.

Katakan Berulang Kali

Untuk meningkat ingatan anda tentang sesuatu maklumat atau tarikh, katakan dengan kuat dan berulang kali sehingga anda benar-benar ingat akan maklumat tersebut.

Fokus

Daya ingatan dapat dilancarkan sekiranya anda sering fokus dalam sesuatu, contohnya matlamat hidup. Anda juga dapat belajar fokus dengan menumpukan fikiran anda pada sesuatu perkara dan mencatatkan apa yang anda fikirkan.

Bermain Dengan Angka

Asahkan minda anda dengan cuba bermain dengan angka seperti mengingati nombor telefon rakan-rakan. Selain itu, anda boleh menghubungkaitkan angka-angka tersebut dengan sesuatu bagi meningkatkan daya ingatan.

Membaca Al-Quran

Sekiranya anda seorang Muslim, amalkan membaca Al-Quran walau sehelai muka surat setiap hari. Membaca Al-Quran dapat menerang jiwa, menenangkan perasaan dan menajamkan daya ingatan dengan lebih baik.

Ok, Selamat Beramal....=) 

0 comments: