Saturday, December 4, 2010

SEMAK SAMAN SECARA ONLINE

Mungkin ramai diantara kita yang tidak sedar bahawa kenderaan kita telah banyak melakukan salah laku trafik @ senang cerita kena saman. Selagi surat saman tak sampai kat rumah kita selagi itu kita tak tau yang kita kena saman. Betul tak???Tau-tau ja nama kita kena blacklist sebab tak bayar saman. Sejak 2 3 hari ni, member2 kat tempat kerja sibuk bercerita pasal saman ni sebab ramai jugak yang kena saman. Ada yang mencecah sampai 10 saman. Mau la dekat RM3000 nak kena bayaq. 

Gambar hiasan

Tak nak la cerita panjang2. Kalau nak tau sekarang ni kita boleh semak saman secara online. Kalau korang nak semak sila klik link ni. Semak Saman Online .

PERHATIAN!!! Sebelum semak tu pastikan jantung anda berada dalam keadaan bersedia ketika menanti paparan laporan saman tersebut. Bukan apa, takut-takut terpacul 10 saman anda, jenuhla nak bayaq. Ok la ye selamat mencuba. Saya dah mencuba dan alhamdulillah saya free daripada saman.hehehe

Thursday, November 25, 2010

KEHIDUPAN BARU DIMUSIM CUTI SEKOLAH

Hari ni merupakan hari pertama bekerja di The Chicken Rice Shop Restaurant untuk tahun ni. Ehh sebab pa untuk tahun ni???Sebabnya ialah tahun ni merupakan tahun ketiga saya bekerja di restaurant tersebut. Biasala cuti panjang kan. Bosan jugak kalau dok rumah lama-lama kan. Asyik membela perut ja, baik buat kerja yang boleh hilangkan boring n mendatangkan habuan hehehe. Tapi kena la jugak rehat kat rumah kejap pastu kuar la cari keja. Kalau macam saya, sempat la jugak rehat seminggu lebih dekat rumah. Kalau ikutkan Boss kat tempat keja 2, stat ja cuti terus dia suruh datang keja. Biasala kan, kalau da keja bagus, mesti la orang tertunggu-tunggu hahaha. Anytime boleh keja kat situ. Belum habis exam lagi boss da tanya nak keja tak cuti ni. Apa lagi peluang da orang bagi, ambik jela kan.
Queen Bay Mall, tempat saya keja 4time.

Ni la TCRS tempat saya kerja 2

Hari ni masuk kerja pukul 12. Dah seting time tapi sampai tempat keja lewat 10 minit sebab jam kat kedai tu cepat 13 minit hehehe. Nasib baik ngan boss 2 kamceng, lewat ckit2 xda halnya. Begitu cepat masa berlalu kan. Da cukup setahun da. Rasa macam baru ja berenti keja kat situ da datang keja balik. Hari ni stat keja macam biasa amek order, hantar order n jadi casher. Da setahun tinggal benda ni, nasib baik ingat lagi. Tengok balik menu terus ingat. Risau jugak tadi takut lupa. Ada jugak orang baru yang keja  kat situ n tak kenal saya pelik sebab tengok saya reti buat semua benda padahal baru masuk. Macam orang da bertahun-tahun keja hehehe. Tak banyak sangat yang berubah, sama ja macam dulu. Member2 pon masih keja kat situ. So, memang best la sebab ada geng. 


Keja hari ni xpenat sangat sebab xramai orang. So, boleh la rilex2 sikit. Tapi 2 3 hari lagi orang akan stat ramai sebab da stat cuti sekolah n da lepas raya. Kalau orang ramai, memang penat keja kat situ. Penat gilerrrr. Macam tahun lepas, memang penat giler. Kedai asyik penuh ja. Harap -harap keja kali tak la penat sangat n boleh enjoy time cuti ni hehehehehe =)]

Tuesday, November 23, 2010

KCL9695 PULANG KE KAMPUNG MENYAMBUT HARI RAYA KORBAN

Da sampai penghujung persekolahan da buat tahun 2010. Begitu pantas masa berlalu. Tamatnya sesi persekolahan 2010 menunjukan bahawa sudah 3 tahun setengah saya berada di bumi kelantan dan di IPG KKB khususnya. Tinggal 2 tahun sahaja lagi masa untuk bergelar guru pelatih sebelum bergelar guru terlatih. Kalau difikirkan masa 2 tahun tu terlalu lama jugak kan tapi bila fikirkan 1 semester memang ianya satu tempoh masa yang singkat. Sebagai contoh bila sampai ja musim exam, terus rasa cepatnya masa berlalu. Rasanya macam baru ja exam, da nak kena exam balik kan. Mesti korang pon ada rasa macam ni kan hehehe. 

Semester ni merupakan semester kedua untuk tahun kedua saya. Jadi cuti kali agak panjang la berbanding dengan cuti semester 1. Cuti kali ni sama dengan cuti sekolah. Biasala da nak jadi cikgu kan. Bila sekolah cuti ja saya pon akan cuti. Cuti kali ini juga diawalkan beberapa hari kerana bertembung dengan Hari Raya Korban. Selepas tamat ja peperiksaan, semua pelajar akan akan pulang ke kampung bagi menyambut hari raya termasuklah saya. Pada kali ni saya pulang ke kampung untuk beraya dan bercuti bersama-sama dengan KCL9695 iaitu moto kesayangan saya. Maksudnya saya pulang ke kampung dari Kota Bharu ke Sik dengan menaiki moto. Ini bukan kali pertama saya menaiki moto untuk pulang ke kampung. Sudah 3 semester saya berulang alik dari Kota Bharu ke Sik bila tibanya cuti semester.

 
Bergambar bersama KCL dan KCN di atas puncak Grik
Ni la member gua yg sllu balik hgan gua. Nama dia Irfan, nama glamor Pak Abu.
  
Pemandangan diatas perhentian puncak bukit

Thursday, November 11, 2010

EXAM KALI NI MEMANG GILA

Sudah seminggu rasa tak update blog ni. Biasa la busy sangat dengan exam (panahan malam exam) hehehe. Hari ni terfikir la nak update blog sebab gap exam  4 hari. So, boleh la rehat kejap setelah 4 hari berhempas pulas mengadap buku. Tapi entri kali ni pon saya nak story2 pasal exam jugak la. Dah 4 paper habis, tinggal 1 ja la. Best 2 memang la best sebab dah nak habes tapiiiiii semua paper yg da exam suma kantoi belaka. Memang susah gilerrrr la exam kali ni. Xtaw la nak cakap macam mana susahnya, tak boleh digambarkan dengan kata-kata hehehe. Lagi-lagi untuk paper CALCULUS. Kau memang crazy la calculus. Memang susah betol paper ni. Buka ja soalan, terus meleleh air liur tengok soalan lagi2 untuk soalan struktur dan esei. Masa jawab paper ni, xdak pon satu soalan yang saya conform jawapan 2 betol. Kalau soalan yang suruh prove plak, jawapan saya memang tak sama dengan yang dia mintak. Nampak sangat da salah kan, tapi maybe juma dapat markah untuk method  ja tapi kalau method betol la.  Hurmmm memang kantoi la  paper ni. Risau betol la dengan paper ni, takut failed ja. Tapi try la jugak untuk buat semua soalan sebab lecture da pesan untuk buat walaupun tak reti dan salah (macam pelik ja bunyi). Dah lecturer pesan macam tu, so saya menggoreng sakan la sebab memang tak reti hehe. Untuk soalan objektif boleh la jugak buat tapi masa plak tak berapa nak cukup sebab terlalu focus kat soalan sturktur dan esei. Banyak betol la tapi nya. Nampak sanagt memang teruk exam kali ni.

 


As conclusion, exam semester ni memang susah tahap dewa. Harap-harap saya dapat lulus semua subjek ya Lagi-lagi untuk subjek Calculus. Doa-doa la supaya saya lulus k. 15/11 adalah paper terakhir iaitu pedagogi BI. Ni pun subjek killer jugak macam paper calculus. Doakan supaya saya dapat yang terbaik jugak k. Sekian terima kasih.

The Chicken Rice Shop - Good Lunch 2010

The Chicken Rice Shop - Good Lunch 2010

Friday, November 5, 2010

TIPS UNTUK MENJADI RAJIN

gambar hiasan
Lagi dekat dengan exam lagi rasa malas. Tolong2 kenapa la malas sangat ni. Exam baru lepas 1 paper, ada 4 paper lagi tapi rilex macam budak baru lepas UPSR. Huhhhh memang teruk la kalau berterusan macam ni. Dah try banyak kali nak focus study tapi memang tak boleh. Buka ja buku, terus rasa mengantuk, 


Lagi-lagi sekarang ini asyik hujan, sejukkkkk. Memang tergugat la semangat nak study  ni. Baru study setengah jam, dah rasa mengantuk. Pastu tidur sampai 2, 3 jam plak 2. Adakah ini dinamakan study? Oh tidak sama skali. Ini dinamakan stuDo. Tolong-tolong dah kronik sangat ni. Sapa yang ada ubat untuk jadi rajin. Nak beli, nak beli, tak kisah bapa pun harganya (elaun baru masuk..hahaha).Tak nak tunggu malam nak exam baru jadi rajin...hahaha




Tapi memang betul, malam nak exam memang student akan jadi rajin dengan serta merta. Yang dasyat lagi 2, sampai tak tido malam tu study. Fuhhh memang rajin la budak-budak ni. Yang mengadap laptop 24 jam pun dengan serta merta tutup laptop dan siap simpan dalam almari lagi tu. Keluar makan pun dekat kedai2 dekat ngan rumah @ hostel ja. Pastu siap ada yang pesan kat member pun ada sebab busy sangat-sangat nak study. Budak mana la ni, anak sapa la ni.??? Sapa2 yang baca entri ni jangan terasa pulak, sebab tiada kaitan pun dengan sesiapa termasuk la pengarang ni. Ini cuma situasi untuk menggambarkan betapa dasyatnya panahan malam exam. Bagus ka study macam ni? Tak berapa bagus sangat taw study macam ni. So jangan ikut k. Tapi bagus la jugak daripada tak study langsung kan?


Sebenarnya tak ada ubat untuk bagi rajin. Tapi hanya ada beberapa tips untuk MENJADIKAN kita rajin dan membuang sikap malas. Sama-samalah kita amalkan.

Tips Menjadi Rajin

Saya ingin berkongsi 5 tips bagaimana mengatasi sikap malas. Perasaan malas adalah lawan kepada sikap rajin. Ianya satu sikap negatif yang perlu diubati. Rasa-rasa anda, bagaimana ingin membuang sifat malas? Disini saya senaraikan 5 tips yang boleh digunakan.
1. Tanya pada diri anda dan jawablah sejujurnya. Fikirkan sejenak mengenainya.

Apakah faedah daripada sikap malas aku ini?”

2. Senaraikan kesan dan akibat sikap malas yang ada pada diri anda. Ini bertujuan untuk menyedarkan minda anda bahawa sikap ini tidak berfaedah langsung. Selain itu, ia membuat minda anda ‘sakit’ dengan sikap ini.

3. Kekalkan momentum kerajinan anda. Jika anda sedang melakukan sesuatu dan ingin berhenti berehat, pastikan anda berhenti tidak lama. Kekalkan momentum tersebut. Semakin lama anda berhenti atau berehat, semakin kurangnya semangat anda meneruskannya.

4. Membayangkan kesan positif yang anda perolehi kesan daripada sikap rajin anda. Contohnya anda membayangkan anda mendapat keputusan yang cemerlang atas kerajinan anda, lalu ibu bapa anda menghadiahkan anda RM500. Disayangi teman dan diminati ramai.


5. Akhir sekali senaraikan mengapa anda ingin membuang sikap malas. Tampalkannya. Untuk berubah, manusia perlu mempunyai sebab. Jadi tuliskan sebab itu.

Jika anda ada tips tambahan, kongsi pendapat anda di ruang komen ya.


Tuesday, November 2, 2010

JANGAN AMBIL MUDAH MANDI WAJIB @ JUNUD

Assalamualaikum,
Berkongsi sedikit ilmu… dari JAKIM.

Mandi wajib yg betul…..
Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut, tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanahair kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.

Untuk melakukan mandi wajib yang betul, seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya, ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.

Penolong Pengarah Bahagian Dakwah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Uztaz Haji Mat Jais Kamos, 49, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah, didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.

“Akibatnya, mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir. Apabila mandi wajib tidak sah, ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul,” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur .

Mandi wajib yang juga sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam. Setiap orang yang mlakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah.
Rukun mandi wajib ada 3 perkara. Pertama, niat. Kedua , menghilangkan najis di badan.Ketiga , meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir. Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hasar besar kerana Allah Taala.” Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.”

Niat itu di dalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan.
Bagi perempuan yang habis haid, niat mandi wajib ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas, niat mandi wajibnya ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.

Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah. Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya. Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan, niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.

Mengenai rukun mandi wajib yang ke2, iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan , menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan, najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib. Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.

Sementara rukun mandi wajib yang ke3, iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir , meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan, sama ada bulu2 yang jarang atau lebat. Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul, sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka. Bulu2 dalam lubang hidung pula, tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin. Tetapi sekiranya, bulu2 di dalam hidung itu bernajis, ia wajiblah dibasuh.

Mengenai kuku pula, jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku, kotoran itu wajiblah dibuang. Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.

Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai, inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai, mandi wajib seseorang itu tidak sah. Oleh itu, seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai, jika dia hendak mandi wajib, dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu. Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana?..
Inilah yang rumitnya. Sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.

Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai. Inai sebenarnya akan meresap ke rambut, tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.

Tetapi dalam hal ini, jangan pula ada yang salah faham. Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis, bukanlah bermaksud menjadi tidak sah. Dalam hal ini, sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza. Jadi, mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.

Dalam hal ini juga, sukalah saya menyatakan, huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib. Jadi, ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.

Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula, Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani, keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja, iaitu keluar darah haid, nifas dan melahirkan anak(wiladah) .

Mandi wajib boleh dilakukan di mana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga, air paip, sungai laut dan tasik. Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula, mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh, tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.

Selepas bersetubuh pula, jika ia dilakukan pada waktu malam, jika tidak mahu mandi wajib, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat, manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.


Panduan Tambahan
1. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo’a.

2. Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah ‘olahraga’. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan do’a.

3. Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan ‘kata kunci’, “Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii” (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku).
(HR Ahmad).- ( DOA TENGOK CERMIN ).

4. Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.

5. Agar tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.

6. Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.

SOURCE: http://kerja-gila.blogspot.com/2010/08/mandi-junud-wajib.html

Monday, November 1, 2010

DEMAM EXAM BERMULA

Alhamdulillah, kuat lagi iman aku
 Dah 3 hari x update blog sebab sekarang ni sibuk prepare nak exam. Nak kata busy sampai tak sempat nak makan tu tak la, sempat lagi nak makan n masak kat rumah tu. Juma sekarang ni nak fokus untuk exam. Tau-tau jela kalau dah buka blog ni, mau 3, 4 jam mengadap laptop. Pastu buku memang ntah kemana la. Entri kali ni juma piweet nak ucapkan GOOD LUCK kepada semua kawan-kawan yang nak amek exam ataupun yang bersewaktu dengannya terutama kepada pelajar-pelajar IPG Kampus Kota Bharu. Ok kawan-kawan, All The Best. Kepada yang menghafal soalan SPOT tu, wish u have big luck k. Kepada yang bawak toyol, hantu raya tu, berhati-hati ke sebab dewan exam dah pasang pagar n pendinding....hehehehe

Saturday, October 30, 2010

SPAGHETTI OH SPAGHETTI....AKU LAPAQ SPAGHETTI

meleleh air liur....sedapnyaaaa
Sejak seminggu dua ni, teringinnnnn sangat nak makan spaghetti. Spaghetti oh spaghetti di mana kamu???Pizza hut, mahal sangat la. Mana la ada duit. Sekarang ni hari-hari makan nasi kat kedai 2inggit ja taw sebab nak jimat. Kadang2 makan sehari sekali ja. (sedih2) Memang pokai habes kali ni. Elaun ntah bila la nak masuk. Duit sekarang dah negatif dah. Tak dapat la nak makan spaghetti. Sapa boleh tolong saya???? Tolong masakkan spaghetti untuk saya, saya da kempunan sangat da ni...hehehe...kalau xreti nak masak, ni saya bagi resepi:

Spaghetti Meatball
Bahan bahan:

1bungkus spaghetti mentah, 20 (atau terpulang kepada kemahuan) bebola daging (meatball), celery, asparagus, salad, sosej, lobak merah (carrot), 3 ulas bawang putih, serbuk parsley, sebotol kuah spaghetti tomato.

Cara cara:

Penyediaan spaghetti:
Masak dan toskan sebungkus spaghetti mentah sehingga kering.
Gaulkan spaghetti yang telah kering tadi dengan marjerin atau minyak masak untuk menghalang spaghetti daripada kering dan melekat
Sediakan salad segar untuk sayuran tambahan berasingan

Penyediaan kuah spaghetti:
 
Potong 3 ulas bawang putih dan tumis dalam kuali sehingga naik bau
Masukkan kuah spaghetti bersama bawang putih yang ditumis. Gaul hingga panas. Tambahkan sedikit serbuk parsley
Tuangkan meatball (boleh masukkan sebiji sebiji atau potong separuh jika terlalu besar) ke dalam kuali. Tambah air jika perlu. Masak dalam kira kira 5 minit untuk melembutkan meatball tadi
Masukkan bahan bahan lain seperti sosej dan sayur sayur yang telah dipotong. Tunggu hingga 5 minit lagi
Tuang kuah spaghetti ke dalam bekas.

***Kuah meatball dan spaghetti boleh disediakan berasingan atau           terus dicampur, bergantung kepada selera atau kemahuan.
 
Resepi dah ada. Apa tunggu lagi, boleh la masak spaghetti. Kalau dah siap 2, anta la sikit dekat PT2681 Taman Desa Kemumin k...hehehe...ok selamat mencuba 

Thursday, October 28, 2010

PEMBONGKARAN DISEBALIK LAGU ALEJANDRO by LADY GAGA

Ketahui Disebalik lagu Alejandro by Lady Gaga
copy by Farah Salwa Aznan on Tuesday, August 24, 2010 at 6:07pm


Pesanan to Alejandro.... Baca sampai abis yek...


Assalamualaikum.. Semoga apa yang nak saya sampaikan harini dapat memberi sedikit manfaat kepada semua khususnya kepada peminat peminat cik Gaga ni. Insya-Allah.. Baru-baru ni terdetik nak menyiasat perkembangan baru cik Gaga yang saya sudah tahu tentang dia dan illuminati. Rupanya video untuk lagu Alejandro iaitu lagu baru dia dah release. Banyak kontroversi tentang video ni. Time nak tengok tu macam ragu-ragu jugak .Yelah vid cik Gaga ni saya sudah sedia maklum banyak unsur-unsur lucah..Tapi oleh sebab nak mengkaji apa yang ada dalam vid dia kali ni jadi saya play jugak vid dia. Jadi seperti yang disangka. Banyak benda yang dapat dilihat dalam video yang membuktikan yang dia memang Illuminati puppet. Ramai lagi artis Hollywood pun sama tapi dia yang paling berpengaruh so far ..

Video yang mencapai lebih dari 20 juta viewer kali ni lebih berani dan mengandungi banyak simbolik. Saya akan cuba explain dari apa yang saya dah dapat di satu web. Rasanya ramai jugak yang dah tahu cik Gaga adalah salah satu artis dibawah naungan illuminati. Bagi mereka yang tak tahu apa itu illuminati boleh lah keweb ni http://mistisfiles.blogspot.com/ and tengok dekat belah kanan cari Jentera Fitnah Al-Masih Ad-Dajjal ..Ada complete explanation tentang Illuminati and Freemason juga Lepas dah faham boleh teruskan baca apa yang nak saya explain lepas ni ..

Dalam video terbaru dia .Ada sesuatu yang cuba disampaikan .Ada jalan cerita yang tersembunyi disebalik lagu yang dinyanyikan .Kalau hanya dengar lagu ,mungkin tak banyak yang kita boleh tahu .Kita akan mula analisa dari permulaan video lagu Alejandro – Lady Gaga hingga habis. Ini adalah jalan cerita berdasarkan video. Jangan hanya baca buka mata tapi baca buka minda.



Video dimulakan dengan laki-laki membuat beberapa formasi danbeberapa dari mereka kepala mereka ditutup dengan sarung, mungkinmengisyaratkan bahawa itu adalah orang-orang tahanan dari beberapa macam. Salahsatu laki-laki adalah dalam bentuk piramid sementara yang lain memeganghexagram sebagai tahanan berbaris.

"I know that we are young.And I know you may love me. But I just can't be with you like this anymore, Alejandro." 

 Selepas tu diteruskan dengan proses pemakaman .Perarakan membawa keranda yang kita dapat nampak Cik Gaga kat depan tu mengenakan jubah hitam danmembawa Sacred Heart (Hati Kudus) .Sacred Heart ni adalah pendarahan hati Tuhan untuk umat manusia (dalam kepercayaan kristian). Kenapa kata Sacred Heart? Tengok gambar bawah.. Hati yang Lady Gaga pegang tu ada bukan hatibiasa biasatapi ada paku dan dawai yang di lilit-lilit (simbolik) yang samamacam Sacred Heart of Jesus (merujuk kepada hati Jesus).. Search Google untuk baca lebih lagi ..

 "But I just can't be with you like this anymore, Alejandro"

Siapa Alejandro? Seorang lelaki yang dia tak boleh bersama ke? And then dia curang dengan Roberto dan Fernando? (berdasarkan lirik). Jawapan nya tak .. Alejandro bukan seorang lelaki. Kalau dengar lagu tanpa tengok video mungkin takkan faham . Gambaran video ni mengatakan bahawa Alejandro mungkin membawa maksud sesuatu yang lebih dalam.. Jadi kalau bukan manusia. Apa dan siapa Alejandro?
 

Kemudian Gaga ni dipaparkan dalam kedudukan berkuasa, memakai mahkota hitam sambil melihat tahanan melakukan persembahan untuknya. Gaga kemudian mengalihkan satu goggle. Sekaligus mempamerkan simbol illuminati - TheAll-Seeing Eye (bukan sekali tapi banyak kali) untuk mendedahkan sifat sejati dari kekuatannya.

 

 Selepas itu ada sebuah adegan simbolik lagi, seorang tentera dipaparkan dipasang ke string, seperti boneka. Yang jelas menunjukkan yang ada seseorang 'control' dia. Atau senang kita guna istilah dia adalah 'mind-control slave' .Dia tidak boleh mengawal pergerakan sendiri.. Dan memegang senjata di kemaluannya. Wajah dia nampak kosong, nampak bingung betul-betul seperti seorang hamba yang di-control segala pergerakannya - oleh Gaga si illuminatist tak guna.

 Dalam adegan selanjutnya, Gaga sedang berbaring, memakai red latex suit yang untuk biarawati tu (Kristian) dan memegang tasbih .Okay jadi boleh nampak kan ..Waktu scene ni gaga pandang ke langit dan menyanyi part : "Stop,please, just let me go, Alejandro" .Sebaik saja diasebut "Alejandro" Gaga mengangkat dua tangannya kelangit. Jadi dalam ni kita boleh nampak dengan jelas nampak yang Alejandro merujuk kepada tuhan bukan manusia.

"She hides true loveEn su bolsillo. She's got a halo 'round her finger, Around you."
 
Maksud lirik ni pulak .A halo' bermaksud ia dianggap "suci"(holy). Around her finger(cincin kawin) merupakan penyatuan Gaga dengan tuhan melalui agama, tapi dia sekarang malu dengan pernikahan ini kerana suaminya telah mati. Jadi dia menyembunyikan cincin itu di bolsillo nya, bolsillo dalam Sepanyol yang bermaksud poket dan mula menyalahkan tuhan..

Selepas sahaja lirik tu... Konsep penolakkan (rejection) ditujukan kepada Tuhan bermula.. Kerana Tuhan nampaknya tidak memenuhi keperluan rohani Gaga. Dia kemudian memutuskan untuk mencari ketuhanan diri. Dengan memeluk satu spirituality yang baru. Dalam video ni lebih menunjukkan yang Gaga telah bertukar dari biarawati menjadi paderi Luciferian(Syaitan). Kenapa kata jadi paderi Syaitan?
(Mata Satu yang kita tahu simbolik kepada Illuminati)
Saya kata paderi syaitan sebab tengok jelah jubah Gaga di atas.. Ada banyak sangat simbol salib terbalik .Ni menunjukkan bahasa simbol yang membawa maksud yang jelas .Kita tahu salib adalah simbol keimanan bagiagama Kristian kerana mewakili pengorbanan Jesus & kebangkitan. Dalam Kristian, salib terbalik dikenali sebagai "Cross Of St.Peter", untukmenghormati Simon Peter yang diminta untuk disalibkan terbalik kerana dia merasa tidak sesuai untuk dihukum mati dalam hal yang sama seperti Kristian lain. Tapi dalam kalangan bukan-Kristian, salib terbalik merupakan simbol penyelewengan dan sesuatu yang membawa kuasa negatif kerana simbol terbalik selalu ditemui dalam ilmu hitam dan Satanisme iaitu pemujaan syaitan..


 Salib terbalik dan pentagram terbalik adalah simbol yang selalu digunakan untuk berhubung dengan syaitan .Untuk memuja dan menyeru syaitan ..

" In symbolism, an inverted figure always signifies a perverted power (...) Black magic is not a fundamental art; it is the misuse of an art. Therefore it has no symbols of its own. It merely takes the emblematic figures of whitemagic, and by inverting and reversing them signifies that it is left-handed."
- Manly P. Hall
 

 Waktu ni lirik ni yang dinyanyikan menunjukkan gaga tidak mahu diganggu oleh tuhan.Dont bother me, Dont bother me,Alejandro (merujuk kepada tuhan)
 Don't call my name , Don't callmy name, Bye Fernando ..I'm not you're babe , I'm not you're babe, Alejandro (tuhan) Salib terbalik (simbol syaitan) ditempatkan pada kedua bahu gaga, menjadi simbol tiang. Dilapiskan dan digabungkan dengan simbol terbalik di alat kelaminnya. Diangkat oleh sekumpulan lelaki dalam satu bulatan .Mengangkat seperti mengagungkan Gaga,menyambut kedatangan Gaga ke dalam kumpulan mereka.
Sebaik sahaja lepas tu menunjukkan Gaga memasukkan tasbih kedalam mulutnya . Tasbih adalah serangkaian manik-manik yang digunakandalam tradisi Katolik untuk berdoa dan meditasi. Dalam Islam sendiri ada tasbih.. Jadi dengan menelan tasbih, Gaga menggabungkan dalam dirinya simbol ketaatan dalam agama dan juga bermaksud cara Gaga untuk mendapatkan Ketuhanan dengan cara sendiri. Dia ingin mencapai keilahian dengan satu cara sendiri. Itu adalah prinsip aktif Lucifer .Jelas menunjukkan yang Gaga bukan menyembah tuhan tetapi Lucifer..
I'm not your babe I'm not your babe, Fernando. Waktumenyebut perkataan Fernando, Gaga membuat simbol tangan macam tu(yang jelas merujuk kepada Jesus) .Itu adalah tanda berkat bagi ajaranKristian, Katolik kepada mereka yang dianggap Suci. Jangan lah ingat Gaga tubuat simbol tu suka-suka .Sebab semua simbol membawa makna yang tersendiri.Kita yang kena solve apa makna dia..

Dapat tengok kan kat belakang Gaga ada salib ..Gagadah menghina kristian cukup banyak dalam video dia .Gaga menyanyisambil memandang keatas dan kemudian dia mengulang-ulang lirik :

" Don't call my name,Don't call me Name Bye Fernando (Jesus) "

Dan di akhir video ...Ditunjukkan Gaga dilampirkan bersama strings ..Pada mulanya Gaga control lelaki tu dan akhir video ditunjukkan Gaga pula di-control ..Oleh siapa ? Fikir-fikirkan lah siapa yang control cik Gaga ni .Siapa dalang disebalik semua ni ?Siapa ketua ?Anda mampu cari jawapan nya kan? Insya-Allah pasti ..

Sebagaimana disebutkan di atas, video Alejandro sangat kompleks dan simbolik, dan sesuai untuk multitafsir. Boleh jadi macam-macam.. bergantung pada pengetahuan si pemerhati dan sudut pandangan masing-masing. Namun demikian, rasanya bahagian-bahagian video Alejandro dalam ni jelas and tak perlu banyak teka teki macam video Telephone dan Bad Romancae. Jadi apa yang gaga nak cuba sampaikan dari video nya? Dalam ni gaga menolak iman Kristian oleh mengotori simbol dan menunjukkan yang ada satu kuasa spirituallain. Hmm lepas ni apa ? Menghina Al-Quran dan Islam? Nauzubillah jauh-jauhkan la ya Allah ...

Cik Gaga ni membawa bersamanya semuaagenda illuminati dan taktahu la macam mana ramai yang boleh terpukaudengan dia . Namun saya yakin dah ada banyak peminat dia yang mula ragu-ragudengan diri Gaga ,tindakan nya dalam setiap video. tapi masih tidak boleh berhentimendengarkannya. Ingin saya katakan kat sini ,berhentilah mendengar lagu Gaga.Tidak mustahil nanti dia akan cuba menyelitkan lirik yang akan menyebutLa-la-la Allah .(Tiada Allah) .Dan kita sebagai manusia sentiasa lalai.Tanpa iman mungkin kita akan menyanyikan lirik tersebut (dengan alasan iahanya lagu) dan pada saat itu ,apa akan jadi ? Ya Allah ,lindungi lah kamidari tipu daya syaitan dan sekutu nya.. Amin ya rabbalalamin. Sumber asal: vigilant citizen :)

Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggungan jawabnya"(Al-Isra' 17:36)

Source: http://kerja-gila.blogspot.com/2010/08/ketahui-disebalik-lagu-alejandro-by.html

....SETELAH MEMBACA ENTRI INI, APA PANDANGAN ANDA????....





Wednesday, October 27, 2010

SISTEM PENDIDIKAN KITA KETINGGALAN

AKHIRNYA persoalan sama ada Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) dimansuh atau dikekalkan terjawab apabila kerajaan mengumumkan kedua-dua peperiksaan itu menggunakan format baru mulai 2016.

Ia melegakan masyarakat yang mahukan pendekatan baru serta telus dalam menilai prestasi pelajar berbanding sistem akademik dan peperiksaan yang dilihat lebih membebankan.

Bagaimanapun, ada yang tidak setuju dan berpendapat sistem peperiksaan masih relevan selain mempersoalkan persediaan pihak terbabit mencorak pembaharuan pendidikan.

Kini, wujud perbahasan, sama ada format baru itu bakal memberi impak dan mampu melonjakkan prestasi ke tahap membanggakan. Dekan Fakulti Pendidikan Universiti Malaya (UM), Prof Dr Saedah Siraj, berkata sudah tiba masanya negara melangkah ke era pendidikan baru lebih fleksibel.

Beliau berkata cita rasa dunia kini berubah dan memerlukan suntikan baru dalam proses penyampaian, penerimaan serta pemahaman maklumat supaya masyarakat lebih bersedia berdepan arus permodenan.

"Meskipun pendidikan ditakrif sebagai elemen sejagat, perubahan perlu ada sebagai mengimbangi kehendak global yang pantas berubah dan semakin berteraskan kemajuan serta kepelbagaian.

"Pemansuhan itu mencerminkan keberanian dan anjakan paradigma baru dalam sistem pendidikan negara, jangan jadikannya kontroversi atau disalah anggap kerana ia memang diperlukan, " katanya.

Menurutnya, meskipun negara memiliki sistem pendidikan antara terbaik di dunia, ia dianggap ketinggalan kerana menggunakan kaedah peperiksaan sebagai penilaian tahap kecemerlangan pelajar.

"Semua tahu tahap pencapaian setiap pelajar berbeza, tidak boleh dinilai melalui satu sistem semata-mata, malangnya itulah yang diguna pakai sejak sekian lama.

"Ini menyebabkan pelajar bosan dan tertekan, sekali gus mencetuskan insiden tidak dijangka, misalnya bunuh diri hanya kerana gagal dalam peperiksaan. "Sekolah patut jadi tempat menyeronokkan bukan membosankan.

"Justeru apabila kedua-dua peperiksaan itu dimansuhkan, ia wajar mendapat sokongan kerana membantu meringankan 'penderitaan' pelajar," katanya.

Meskipun format baru masih belum diputuskan, ia bagai menamatkan dilema pelajar, institusi sekolah, ibu bapa dan masyarakat yang mahukan kongkongan peperiksaan ditamatkan.

Cadangan format boleh disarankan ialah menyediakan aliran pengajian bersesuaian di tingkatan satu mengikut kehendak dan kapasiti pencapaian pelajar.

Aliran itu, katanya, boleh dijadikan asas menilai dan mencorakkan pencapaian pelajar dalam tempoh lima tahun hingga tamat pengajian tingkatan lima.

"Pelajar boleh memilih aliran diingini berdasarkan minat, kehendak, cita-cita dan diberi kelonggaran tidak terikat dengan kehendak pencapaian akademik semata-mata.

"Ia umpama saringan penilaian sebelum memasuki pengajian tinggi. Kaedah ini boleh mengelak tekanan belajar, sekali gus memudahkan proses penyampaian ilmu," katanya.

Beliau menegaskan konsep pendidikan bukan hanya terhad kepada akademik dan peperiksaan semata-mata, malah boleh menggunakan pendekatan deria seperti mendengar, melihat dan merasa.

"Ramai beranggapan hanya akademik dan peperiksaan penting menentukan kecemerlangan pelajar manakala proses pembelajaran berlangsung di bilik darjah.

"Anggapan itu perlu diperbetulkan kerana ilmu boleh diperoleh menerusi pelbagai cara, bergantung bagaimana guru mengaplikasi kaedah itu supaya boleh diterima dan difahami pelajar.

"Realitinya kebanyakan pelajar negara ini bersifat pasif dan enggan bertanya, dengan pemansuhan, skop pembelajaran lebih luas, sekali gus menggalakkan pengembangan budaya ilmu dengan kaedah bersesuaian," katanya.

Dr Saedah turut mencadangkan pelajar kurang cemerlang dimasukkan ke kelas pemulihan agar dapat memperbaiki kelemahan.

"Dalam sistem pendidikan, pelajar lemah kurang mampu menguasai 3M (membaca, mengira, menulis). Kelemahan ini boleh diatasi dengan kelas pemulihan.

"Sistem sedia ada kurang mempraktikkan S< menyebabkan mereka terus ketinggalan, justeru, aliran kelas berbeza ditambah kelas pemulihan dapat membantu memperbaiki kekurangan itu," katanya.

Sebagai sokongan dan persiapan negara menuju perubahan global, beliau berpendapat sudah tiba masanya kerajaan menubuhkan Pusat Pengembangan Pendidikan Masa Depan yang dapat menyediakan pelbagai hasil kajian.

"Di negara maju, peranan pusat ini diiktiraf membantu pelbagai sektor merangka persediaan masa depan," katanya.

INFO: > UPSR diperkenalkan pada 1988 sebagai ganti kepada peperiksaan Penilaian Darjah Lima yang diperkenalkan sejak 1967 manakala PMR pada 1993 menggantikan Sijil Rendah Pelajaran ( SRP) yang digunakan sejak 1960.

source:http://www.hmetro.com.my/articles/Sistempendidikankitaketinggalan/Article

 

 
 

SAAT MENILAI CINTA


SETIAP kali menjelang tahun baru, melakukan resolusi mengenai karier, hal kewangan dan cinta sememangnya menjadi rutin bagi setiap orang.

Bagi pasangan yang sedang bercinta, kenangan yang dilalui sepanjang tahun lalu mungkin lebih mematangkan fikiran. Apatah lagi bagi pasangan yang pernah gagal dalam percintaan.

Mereka menganggap tahun yang dilalui umpama suatu pengajaran yang membawa ke arah kehidupan yang lebih bermakna.

Menyentuh soal cinta, jangan pula anda lupa melakukan perubahan kepada diri dengan meletakkan keazaman yang tinggi dalam hal-hal melibatkan dunia percintaan.

  

Ikuti tip-tip yang disenaraikan di bawah:

1. Lupakan masa lalu

Anda bukanlah insan yang pernah dikhianati, dibenci mahupun ditinggalkan menjelang hari pernikahan. Setiap perkara yang dilalui sepanjang kehidupan lalu harus dijadikan pengajaran. Tetapi, jangan biarkan pengalaman buruk anda pada masa lampau mempengaruhi hubungan yang sedang terjalin.

Jangan biarkan hal-hal positif dan menyenangkan anda dengan pasangan bertukar gara-gara terlalu asyik membuat perbandingan dari tahun ke tahun. Ibaratkan hubungan yang baru dijalinkan itu seperti kertas putih yang siap dicorak.

2. Temui ramai orang

Bekerja di bawah satu bumbung yang sama atau tinggal berhampiran dengan kediaman anda tidak bermakna dapat membantu anda menemui calon kekasih yang berpotensi, kecuali seorang teman yang sudah lama dikenali. Jalinkan hubungan cinta dengan seorang teman yang boleh membawa anda ke arah dunia persahabatan yang lebih bermakna.

Keluarlah dari zon selesa anda. Sekiranya selama ini anda kerap ke pusat gimnasium selepas pulang dari tempat kerja, namun pada tahun ini, bangunlah pada awal pagi dan lakukan rutin harian dengan melaksanakan segala tugasan yang lebih menyihatkan. Lebih berkesan, ikuti kursus atau motivasi yang melibatkan pesertanya terdiri di kalangan lelaki dan wanita.

3. Ubah penampilan

Sudah tiba masanya anda meninggalkan gaya penampilan lama. Tidak salah sekiranya anda mengeluarkan wang yang lebih semata-mata untuk mengubah stail rambut terkini. Kunjungi salon dan bawalah contoh model rambut daripada majalah sekiranya perlu mendapat keterangan.

Demikian pula dalam hal berkaitan pakaian dan aksesori. Pilih baju berwarna cerah dan bermotifkan corak yang menarik agar anda kelihatan menonjol pada setiap masa.

4. Jangan terburu-buru

Menemui cinta baru mungkin mendatangkan kesan positif. Tetapi, jangan pula anda terus membawanya berjumpa dengan seluruh ahli keluarga. Tunggulah sehingga waktu yang tepat dan jangan sesekali merosakkan hubungan yang baru dibina itu. Hindari berbicara tentang masa depan saat hubungan baru berumur setahun jagung. Nikmatilah waktu perkenalan ini untuk memantapkan hati anda dan pasangan.

5. Jangan terlalu memilih

Setiap orang pasti ada kekurangannya, jadi apabila anda begitu obses akan kekurangan pasangan, mungkin anda sukar untuk menemui cinta baru. Sekurang-kurangnya selidik dulu kelebihan yang ada pada dirinya.

6. Buat keputusan

Cinta kerana paksaan akan membawa duka pada kemudian hari. Jangan takut untuk meluahkan apa yang terpendam kerana ia boleh mendatangkan kesan buruk dalam perhubungan. Oleh itu, lakukan keputusan yang berpihak kepada diri dan jangan takut katakan 'tidak'.
 
Source : http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=0102&pub=Kosmo&sec=Famili&pg=fa_02.htm 

Tuesday, October 26, 2010

10 Gambar Menarik Sentuhan AdobePhotoshop
















source: http://wahw33d.blogspot.com/2010/08/ 

GURU PELATIH & BINA INSAN GURU (BIG)



Program Bina Insan Guru Fasa 4 ini telah dijalankan pada 23/10/2010 di kampung Chenderung Batu, Wakaf Bharu. Tema BIG kali ini ialah khidmat komuniti. Program ini banyak mendapat kerjasama daripada pihak luar seperti ADUN Wakaf Bharu dan Sinar Harian. Program ini telah disiarkan oleh Sinar Harian yang bertarikh 24/10/10. Tujuan utama piweet menulis entri ialah untuk memaklumkan kepada anda bahawa piweet adalah salah seorang guru pelatih yang terpapar di dalam berita di atas. Cuba anda teka, yang mana satu kah piweet....hehehe...kalau anda semua nak tahu, yang memegang mesin rumput dan berhelmet itulah piweet. Lawak plak rasa bila tengok gambar tu. Mana tak nya mesin rumput siap berhelmet lagi tapi style jugak kan. Ini merupakan pengalaman pertama piweet memesin rumput. Bagi piweet, memesin rumput bukan satu perkara yang mudah. Memesin rumput juga merupakan satu pekerjaan yang memenatkan. Balik sahaja daripada program ini, seluruh badan rasa lenguh ja terutama pada bahagian tangan kiri. Fuhhh baru la piweet sedar yang betapa letih dan penatnya pekerja-pekerja yang  melakukan pekerjaan sedemikian. Kita harus berterima kasih kepada mereka kerana sanggup melakukan kerja-kerja sedemikian. Tanpa mereka bagaimana keadaan persekitaran kita sekarang.

KRITIKAN vs KUTUKAN


Menurut kamus dewan edisi ketiga, kritikan bermaksud analisis, penilaian, dan ulasan terhadap sesuatu karya sastera dan lain-lain. Kritikan juga bermaksud ulasan atau kata-kata tentang keburukan atau kelemahan seseorang atau sesuatu. Manakala kutukan bermaksud perkataan (sumpah) yang mendatangkan kecelakaan, laknat. Jika kita fahami dan analisa kedua-dua maksud ini, kritikan dan kutukan merupakan dua istilah yang membawa maksud yang sangat berbeza. Secara mudahnya kritikan ialah satu teguran yang berasas bertujuan untuk memperbaiki kelemahan seseorang. Manakala kutukan ialah satu tuduhan yang bertujuan untuk menunjukkan kelemahan seseorang itu. 

gambar hiasan

Ada sesetengah pendapat menyatakan kritikan dan kutukan adalah sama. Penggunaan perkataan kritikan dilihat lebih sopan dan beradap. Bagi pandangan piweet kritikan ialah teguran yang positif bertujuan untuk memperbaiki kelemahan seseorang dan kutukan ialah teguran (virus) negatif yang boleh melemahkan lagi  kebolehan seseorang itu. Sebagai seorang yang profesional, kritikan yang dilontarkan kepada kita haruslah diterima dengan minda yang terbuka. Jika kritikan itu adalah benar dan berasas, kita perlu menerimanya dengan hati yang terbuka. Sebagai seorang manusia biasa, kita tidak nampak kelemahan yang kita miliki dan sukar untuk kita memperakui kelemahan kita sendiri. Oleh itu, jika ada pihak yang ikhlas mengkritik, kita perlu menerimanya dengan minda yang terbuka kerana mereka nampak apa yang kita tidak nampak. 


Sebagai contoh, pencipta-pencipta yang menyertai Program Realiti IDEA yang dianjurkan oleh Ministry of Science, Technology & Innovatio (MOSTI), mereka merasakan bahawa ciptaan mereka telah pun sempurna dari segi fungsi dan sebagainya. Apabila mereka mempersembahkan alat ciptaan mereka, ada sesetengah juri mengkritik ciptaan mereka dan ianya terbukti benar. Oleh itu, kritikan yang diterima itu harus dijadikan penyuntik semangat untuk mereka memperbaiki kelemahan mereka dan menghasilkan ciptaan yang lebih berkualiti. Terdapat seorang peserta daripada rangcangan IDEA telah mencuba nasibnya buat kali kedua setelah cubaan pertamanya gagal. Beliau menggunakan ciptaan yang sama tetapi telah diperbaiki kelemahan berdasarkan apa yang dikritik oleh juri. Juri-juri program itu sangat memuji usahanya dan memberikan komen-komen yang positif terhadap rekaannya itu. 


Kutukan ialah virus yang boleh melemahkan kekuatan seseorang. Kutukan boleh membuatkan seseorang itu hilang keyakinan diri, sedih dan berputus asa dengan apa yang telah dilakukan. Ada juga kutukan yang menyentuh emosi seseorang dan boleh menyebabkan seseorang itu tertekan dan mengalami gangguan emosi. 

gambar hiasan
Jangan risau jika anda dikritik kerana kritikan itu akan membina anda supaya menjadi lebih baik. Setiap manusia tidak lepas daripada kesilapan. Melakukan kesilapan dan kesalahan adalah lumrah kehidupan manusia. Ada pepatah mengatakan beruntunglah bagi sesiapa yang belajar daripada kesilapan dan rugilah bagi sesiapa yang menyatakan kesilapan yang dilakukan adalah satu kisah silam yang harus dilupakan. Kesilapan yang dilakukan kita merupakan satu perjalanan hidup yang akan mematangkan kita semua. Bila anda dikritik, sebenarnya anda menjadi perhatian orang lain dan ada yang prihatin terhadap anda. Anda sepatutnya berterima kasih kepada orang tersebut kerana mengambil berat terhadap anda. Di sini piweet sediakan beberapa tips untuk menghadapi kritikan:
  • jangan terus membela diri sebaliknya dengar dahulu kritikan tersebut dan cuba fahaminya.
  • analisa  kritikan tersebut sebelum anda memberi hujah balas
  • jika anda yakin kritikan itu betul dan tujuan kritikan adalah untuk membina anda, terima dengan hati yang terbuka.
  • jika anda mushkil dengan kritikan yang diberikan, sila minta penjelasan yang lebih spesifik. 
  • jika kritikan itu benar menunjukkan kelemahan diri anda, bersikap jujurlah dengan diri anda dan berterima kasih kepada pengkritik.
  • jangan balas kritikan dengan kritikan, sebaliknya jelas kepada mereka dengan lebih teperinci.
  • jika anda tidak yakin dengan kritikan yang diberikan, minta pendapat orang lain yang benar-benar ikhlas untuk membantu anda. 
  • tanya diri anda sendiri apa yang anda boleh lakukan untuk memperbaiki kelemahan diri.  

 Sebagai kesimpulannya kritikan dan kutukan adalah dua istilah yang sangat berbeza. Kritikan dilihat sebagai satu teguran yang positif yang boleh membina kita dan kutukan ialah teguran yang negatif yang boleh melemahkan kita. Piweet berharap anda semua telah memahami secara kasar tentang apa itu kritikan dan apa itu kutukan. Mulai sekarang piweet berharap anda akan faham mengenai kedudukan anda apabila anda menegur seseorang. Sekian terima kasih.

Sunday, October 24, 2010

LIRIK LAGU - KATY PERRY - If We Ever Meet Again

 Katy Perry - If We Ever Meet Again

What is someone like you doin in a place like this?
Say Did you come alone or did you bring all your friends?
Say whats your name , What are you drinking
Think I know what are you thinking
Baby whats your sign tell me yours and ill tell you mine
Say Whats somebody like you doin in a place like this

Ill never be the same if we ever meet agaian
Whooooon't let you get awaaay
Say if we ever meet again,
This free-falls, got mee sooo, kiss me all,
Night, Don't ever let me go
Ill never be the same if we ever meet again

Do you come here much? I swear ive seen your face before.
Hope You don't see me flash but I cant help but want you more, more
Baby tel me whats your story I aint shy don't you worry
Im flirtin' with my eyes, I wanna leave with you tonight.
Do you come here much? ive gotta see your face some more
(some more caause baby i)

I'll never be the same - if we ever meet again
Won't let you get away-ay - say, if we ever meet again
This free fall's, got me so
Kiss me all night, don't ever let me go
I'll never be the same
If we ever meet again

If we ever meet again
I'll have so much more to say (if we ever meet again)

If we ever meet again
I wont let you go away (said if we ever meet again)

If we ever meet again
I'll have so much more to say (say if we ever meet again)

If we ever meet again
I wont let you go away-ay-ay

I'll never be the same - if we ever meet again
Won't let you get away-ay - say, if we ever meet again
This free fall's, got me so
Kiss me all night, don't ever let me go
I'll never be the same
If we ever meet again

I'll never be the same - if we ever meet again
Won't let you get away-ay - say, if we ever meet again
This free fall's, got me so
Kiss me all night, don't ever let me go
I'll never be the same
If we ever meet again

LIRIK LAGU - AIZAT - SUNGAI LUI

Aizat - Sungai Lui

Pejamkan matu mu untuk ku
Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu disini tempatmu
Walau berubah dimata kita
Tetap indah selagi kau masih percaya

Tertawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus yang berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya

Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya

Bukalah matamu
Biar aku memelukmu
Kita bersama masih muda masih mentah
Ku harap kau masih percaya

Selama ini ( 7x )

LIRIK LAGU - ANANG ft SYAHRINI - JANGAN MEMILIH AKU

Jangan Memilih Aku

Terenggut hatiku terpanah asmara
Sedih suka sirna sudah
Bila kau jadi milikku
Memang lukaku belum sembuh semua
Juga dukaku belum sirna semua

[Anang Hermansyah]
Jangan memilih aku
Bila kau tak sanggup setia
Kau tak mengerti aku
Diriku yang pernah terluka

[Syahrini]
Jangan memilih aku
Bila kau tak bisa setia
Kau tak mengerti aku
Diriku yang pernah terluka
Cinta

[Anang Hermansyah]
Terenggut hatiku terpanah asmara
Sedih suka sirna sudah
Bila kau jadi milikku
Memang lukaku belum sembuh semua
Juga dukaku belum sirna semua

[Syahrini]
Jangan memilih aku
Bila kau tak sanggup setia
Kau tak mengerti aku
Diriku yang pernah terluka

[Anang Hermansyah]
Jangan memilih aku
Bila kau tak bisa setia
Kau tak mengerti aku
Diriku


[Anang Hermansyah & Syahrini]
Yang pernah terluka
Cinta

Ku pernah terluka

Hasrat ini mau hati
Tak mau pisah darimu

Jangan memilih aku
Bila kau tak sanggup setia
Kau tak mengerti aku
Diriku yang pernah terluka

Jangan memilih aku
Bila kau tak sanggup setia
Kau tak mengerti aku
Diriku yang pernah terluka
Kau tak mengerti aku
Diriku yang pernah terluka
Cinta

Jangan memilih aku

Jangan memilih aku

LIRIK LAGU - UNGU - DILEMA CINTA

Ungu - Dilema Cinta

seberapa salahkah diriku
hingga kau sakiti aku begitu menusukku
inikah cara membalas
aku yang slalu ada saat kau terluka

seberapa hinanya diriku
hingga kau ludahi semua yang ku beri untukmu
tak ada satupun perasaan
yang mampu membuatku begitu terluka

Reff:
namun ku terlanjur mencintai dirimu
terlambat bagiku pergi darimu
begitu terlalu indah perasaan itu
tak mudah untukku jauh darimu

telah kucoba segala cara
tuk bahagiakan kamu merebut hatimu
namun tak semudah yang ku bayangkan
bila kau tak inginkan ku tuk disisimu

tak pernah kurasakan sebelumnya
menginginkan dirinya hingga ku tak kuasa
meyakini hatiku bahwa ku mampu berlalu

back to Reff 2x

LIRIK LAGU - ISMA AF7 - AKU BUKAN PILIHANMU


 Isma - Aku Bukan Pilihanmu Lirik

Jutaan hari berlalu sudah
Tak ku sedari begini jadinya
Kisah yang indah berlalu sudah
Cintaku musnah hancur berderai

Betapa dukanya hatiku
Bila cintaku tak ke mana
Hatiku kau guris luka
Ku tabahkan jua hatiku ini

(Korus)
Cintamu yang lalu
Masih ku terasa
Akan diri ini sama bagai dulu
Kenangan bersamamu
Masih ku terasa
Apakan daya aku bukan pilihanmu

Derita yang ku tanggung ini
Jiwaku terus meronta
Tak tertahan pedih hatiku
Hanya doa ku kirimkan untukmu

LIRIK LAGU - RUANG KEDUA - MARSHA ft JULIAN CELY

LIRIK LAGU - RUANG KEDUA - MARSHA ft JULIAN CELY
 
(Verse 1)
Kau ingin bebas,
Kau ingin lupakan,kerna ku tahu dirimu yang terbaik
Ku ingin dicintai,dicintai lagi
Aku pelajari kisah duka ku ini…
Mampukah kita mula kisah yang tidak sudah
Yang ada cuma kesal yang kau tinggalkan

(chorus)
Biarlah ini terjadi ku yakin mengalah ini salahku
Ku pinta darimu cintai aku
Agar aku masih lagi bisa berdiri
Pertahankan kasih sayangku
Walau kini hanya tinggal sengsara
Masihku rasai bahang cinta kita
Ku mohon ruang kedua…

(verse 2)
Aku hargai saat bahagia
Cinta antara aku dan dirimu
Namun ku biar ia berlalu
Tanpa alasan kau bunuh diriku
Kisah antara kita tidak mudah kulupa
Ku harap kau kembali
Kembalilah kau disisi…

(chorus)
Biarlah ini terjadi ku yakin mengalah ini salahku
Ku pinta darimu cintai aku
Agar aku masih lagi bisa berdiri
Pertahankan kasih sayangku
Walau kini hanya tinggal sengsara
Masihku rasai bahang cinta kita
Ku mohon ruang kedua…

(bridge)
Lupakan semua
Bina semula cinta kita
Hanya kau dan aku
Sinari hidupku,sinari hidupmu.

Lirik Lagu - What You Waiting For – Mizz Nina & Colby O’ Donis

Lirik Lagu - What You Waiting For – Mizz Nina & Colby O’ Donis

Chorus (Colby)
 Baby I never seen someone wit your body
You make me wanna get this party started
Hey baby come and tell me what’s the score
Baby baby tell me
What chu what chu waiting for

Chorus (Mizz Nina)
Baby I never seen someone with your body
You make me wanna get a little naughty
Hey baby come and get me it’s all yours
Baby baby tell me
What chu what chu waiting for

(Colby)
It’s your birthday so tell me what you wanna do
(Mizz Nina)
It’s my birthday I really wanna get with you
(Colby)
Drop the beat now and baby we can get it started
(Mizz Nina)
We’ll go insane and take it to the after party

(Colby)
So what’s your name
Hey baby what’s your name oh yeah
(Mizz Nina)
Sexy’s my name
Yeah sexy is my name
(Colby)
Ok and what’s your game
Hey baby what’s your game
(Mizz Nina)
Ok I like to play
I I like to play ay

Ulang Chorus (Colby)
Ulang Chorus (Mizz Nina)


Verse
(Colby)

Hey sexy girl from Kuala la la Lumpur
(Mizz Nina)
Hey baby that’s me
I’ll be on the dancefloor
(Colby)
I got chu a surprise
We’re poppin up in VIP
(Mizz Nina)
And if I ask nice can I take you home with me

Ulang Verse 2X
Ulang Chorus (Colby)
Ulang Chorus (Mizz Nina)


(Colby)
Baby let’s get crazy
Come on loose control ol ol
(Mizz Nina)
We’re gonna tear up the after party
I know you want some more oh oh oh
(Colby)
I wanna see ya work that body
Drop it down real low low low
(Mizz Nina)
Hey baby come and get me
Tell me what chu what chu
What chu waiting for

Ulang Chorus (Colby)
Ulang Chorus (Mizz Nina)






http://www.youtube.com/watch?v=6mHbaCK1tKE&feature=player_embedded#!
 

TIPS UNTUK MENGUATKAN DAYA INGATAN - Part 2

Entri kali ini piweet nak kongsikan tentang tips-tips untuk menguatkan daya ingatan manusia. Piweet rasa tips ini sangat berguna kepada kita terutama kepada pelajar-pelajar lagi-lagi bila dah nak dekat exam. Fisrtly, piweet nak cerita dan kongsikan tentang tips-tips melalui pengalaman piweet sendiri. Semasa zaman sekolah rendah dan menengah dulu, kawan-kawan piweet ada kongsikan beberapa tips kepada piweet. Antaranya ialah memimum air masak selepas sahaja bangun dari tidur. Maksudnya minum air masak sebelum kita berkumur atau memberus gigi. Piweet pon pelik jugak dengan tip ni tapi kawan piweet cakap yang air liur dalam mulut kita itulah yang boleh menguatkan daya ingatan kita. Kedua, elakkan memakan kepala ikan. Masa kecik2 dulu mak piweet yang bagi tips ni dan piweet percaya yang mak korang pon ada cakap pasal ni kan. Masa kecik dulu piweet tidak faham kenapa orang tua-tua pesan x bagi makan kepala ikan. Masa sekolah menengah ustaz piweet ada jelaskan kenapa memakan kepala ikan boleh melemahkan ingatan manusia. Menurut kajian saintifik, cecair yang terkandung di dalam mata ikan mengandungi sejenis enzim yang boleh melemahkan daya ingatan manusia. Ketiga, elakkan memakan makanan @ minuman yang bercampur dengan semut. Penjelasanya hampir sama dengan tips yang kedua. Keempat, amalkan memimun susu dan memakan buah kurma dan kismis setiap hari. Amalan ini telah lama diamalkan di pondok-pondok pengajian islam dan pusat-pusat tahfiz. Kepada pembaca-pembaca semua tips-tips ini hanyalah melalui pengalan piweet dan tiada bukti saintifik yang jelas. Tips-tips ini hanyalah petua orang dulu-dulu.

Kandungan ini dipetik daripada beberapa website dan blog. 

Tips Untuk Menguatkan Daya Ingatan 

Amalkan Tidur Yang Cukup

1/3 hidup kita dihabiskan dengan tidur. Namun ada orang yg suka tidur lewat atau mengabaikan tidur yg cukup. Badan perlu rehat. Keletihan hanya akan mengganggu maklumat/data yang telah disimpan oleh otak dan juga menjejaskan kemampuan untuk mempelajari sesuatu yg baru. Oleh itu, amalkan tidur yg cukup di malam hari kerana ia dapat membantu daya ingatan kita berfungsi.

Mengawal Tekanan

Tekanan hanya akan membuat jiwa anda tidak tenteram dan menyebabkan kesihatan anda terganggu. Anda juga lebih cenderung untuk menjadi seseorang yang tidak peka dengan keadaan persekitaran. Anda tidak dapat berfikir dengan jelas dan daya ingatan anda juga terjejas. Oleh itu, kawal tekanan anda dengan baik seperti bermeditasi, membaca Al-Quran, yoga, sauna, aromaterapi dan sebagainya.

Berhati-hati Dengan Pengambilan Vitamin atau Makanan Tambahan

Sesetengah produk yg dijual di kaunter atau farmasi tidak sesuai dengan kita. Ada yg kononnya dapat meningkatkan daya ingatan. Tetapi sebaliknya ada yg memberi kesan sampingan. Oleh itu, lebih baik jika kita mendapatkan vitamin yg diperlukan oleh tubuh badan kita dengan pemakanan yg seimbang atau rujuk dahulu doktor yg bertauliah sebelum membeli makanan tambahan.

Bersenam

Bersenam dapat menggerakkan otot-otot dan melancarkan peredaran darah ke otak. Oleh itu, daya ingatan kita juga akan menjadi lebih baik. Amalkan senaman walaupun sekadar berjalan kaki.

Elakkan Kemurungan

Kemurungan dalam hidup akan menyebabkan hidup anda tidak ceria. Anda sentiasa berada dalam keadaan tidak segar dan rasa kecewa. Lama-kelamaan ia turut menjejaskan daya ingatan anda dan membuat anda tidak hirau dengan persekitaran anda. Ubatilah kemurungan sebelum menjadi serius dengan berjumpa psikiatri atau beramal-ibadah mendekatkan diri kepada Tuhan.

Awasi Pengambilan Ubat

Daya ingat mungkin menjadi lemah dengan pengambilan ubat-ubatan tertentu seperti pil hormon, ubat darah tinggi, anti-kemurungan dan sebagainya. Jika anda menghadapi masalah daya ingatan disebabkan pengambilan ubat, konsultasi dengan doktor. Jangan mengambil ubat tanpa arahan doktor.

Belajar Sesuatu yang Baru

Cubalah aktifkan pemikiran anda dengan mempelajari sesuatu yang baru misalnya Bahasa Jepun, kursus kemahiran jangka pendek, menjahit, atau menghadiri ceramah dan motivasi.

Permainan

Bermain sesuatu permainan seperti board games dapat merangsang minda. Contohnya, catur, scrabble (Sahibba) dan Monopoli. Selain itu, teknologi sekarang lebih baik seperti permainan komputer dan Playstation. Pilihlah jenis permainan yang mencabar minda.

Banyak Membaca

Jadikan amalan membaca sebagai kegiatan harian. Membaca dapat meluaskan pengetahuan, mengembangkan minda dan menajam daya ingatan. Cuba ingat sedikit-sebanyak fakta yang terkandung di dalam bahan bacaan.

Katakan Berulang Kali

Untuk meningkat ingatan anda tentang sesuatu maklumat atau tarikh, katakan dengan kuat dan berulang kali sehingga anda benar-benar ingat akan maklumat tersebut.

Fokus

Daya ingatan dapat dilancarkan sekiranya anda sering fokus dalam sesuatu, contohnya matlamat hidup. Anda juga dapat belajar fokus dengan menumpukan fikiran anda pada sesuatu perkara dan mencatatkan apa yang anda fikirkan.

Bermain Dengan Angka

Asahkan minda anda dengan cuba bermain dengan angka seperti mengingati nombor telefon rakan-rakan. Selain itu, anda boleh menghubungkaitkan angka-angka tersebut dengan sesuatu bagi meningkatkan daya ingatan.

Membaca Al-Quran

Sekiranya anda seorang Muslim, amalkan membaca Al-Quran walau sehelai muka surat setiap hari. Membaca Al-Quran dapat menerang jiwa, menenangkan perasaan dan menajamkan daya ingatan dengan lebih baik.

Ok, Selamat Beramal....=) 

TIPS UNTUK MENGUATKAN DAYA INGATAN - Part 1

Entri kali ini piweet nak kongsikan tentang tips-tips untuk menguatkan daya ingatan manusia. Piweet rasa tips ini sangat berguna kepada kita terutama kepada pelajar-pelajar lagi-lagi bila dah nak dekat exam. Fisrtly, piweet nak cerita dan kongsikan tentang tips-tips melalui pengalaman piweet sendiri. Semasa zaman sekolah rendah dan menengah dulu, kawan-kawan piweet ada kongsikan beberapa tips kepada piweet. Antaranya ialah memimum air masak selepas sahaja bangun dari tidur. Maksudnya minum air masak sebelum kita berkumur atau memberus gigi. Piweet pon pelik jugak dengan tip ni tapi kawan piweet cakap yang air liur dalam mulut kita itulah yang boleh menguatkan daya ingatan kita. Kedua, elakkan memakan kepala ikan. Masa kecik2 dulu mak piweet yang bagi tips ni dan piweet percaya yang mak korang pon ada cakap pasal ni kan. Masa kecik dulu piweet tidak faham kenapa orang tua-tua pesan x bagi makan kepala ikan. Masa sekolah menengah ustaz piweet ada jelaskan kenapa memakan kepala ikan boleh melemahkan ingatan manusia. Menurut kajian saintifik, cecair yang terkandung di dalam mata ikan mengandungi sejenis enzim yang boleh melemahkan daya ingatan manusia. Ketiga, elakkan memakan makanan @ minuman yang bercampur dengan semut. Penjelasanya hampir sama dengan tips yang kedua. Keempat, amalkan memimun susu dan memakan buah kurma dan kismis setiap hari. Amalan ini telah lama diamalkan di pondok-pondok pengajian islam dan pusat-pusat tahfiz. Kepada pembaca-pembaca semua tips-tips ini hanyalah melalui pengalan piweet dan tiada bukti saintifik yang jelas. Tips-tips ini hanyalah petua orang dulu-dulu.


(Tips-tips ini dipetik melalui pembacaan piweet di internet.)

Kandungan ini daripada Sheikh Muhammad Saleh Al-Munajjid, seorang ulamak, pensyarah dan penulis daripada Arab Saudiseperti yang dipetik daripada IslamOnline.net


Sifat lupa ialah sesuatu yang semulajadi dalam diri manusia, lantaran itu manusia di sebut Insan, sebab sifat pelupa ini. Selalunya, ia berbeza antara seseorang dengan seseorang yang lain mengikut perbezaan
dalam kekuatan memori yang telah diciptakan Allah untuk hambanya.

Pepatah Arab menyebutia dipanggil manusia (insan) sebab kelupaannya (nisiyan)Ia dipanggil hati (al-qalb) sebab ia cepat berubah (yataqallab)

Sifat pelupa ialah sesuatu yang berbeza tahapnya antara individu dengan individu yang lain. Antara cara untuk mengatasinya ialah:

1. Jauhi daripada dosa
Dosa membawa kesan yang buruk kepada ingatan/memori dan kemampuan untuk mengingati ilmu. Kehitaman dosa tidak dapat wujud sekali dengan kecerahan ilmu. Perkataan berikut diambil daripada Imam Syafie:"Saya
mengadu kepada guru saya, Wakee' mengenai masalah ingatan saya. Dia memberitahu agar menjauhi daripada dosa dan maksiat. Dia berkata: Ilmu Allah adalah cahaya, dan cahaya tidak diberikan Allah kepada pendosa."

Al-Khateeb menulis dalam Al-Jamie yang Yahya Ibn Yahya berkata: "Seorang lelaki bertanya kepada Malik bin Anas; Wahai Abu Abdullah, apakah yang dapat memperbaiki ingatan saya?. Malik berkata: "Sekiranya ada yang dapat memperbaikinya, maka ia adalah menjauhkan diri daripada dosa".

Apabila seseorang membuat satu dosa, ia akan menenggelamkan pelakunya dalam perasaan bimbang dan bersalah, dan ini akan membuatnya sentiasa sibuk memikirkan akan perbuatannya itu. Ini akan menariknya daripada banyak perkara-perkara berfaedah, termasuk mencari ilmu dan pengetahuan.

2. Selalulah mengingati Allah dengan berzikir dan membaca Al-Quran. 
Allah berfirman "Dan ingatilah Tuhan mu (Allah) ketika kamu terlupa"
(Al-Kahf: 24)

3. Tidak makan terlalu banyak.
Kerana makan terlalu banyak akan membuatkan seseorang mengantuk dan malas selain menambahkan penyakit. Kebanyakan daripada penyakit datang daripada makanan dan minuman.

4. Makan kismis dan madu
Sesetengah ulama menyebut beberapa jenis makanan yang dapat menambahkan ingatan seperti madu lebah dan kismis.Imama Az-Zuhri menyebut "Kamu patut mengambil madu sebab ia baik untuk memori.....Barangsiapa ingin menghafal hadith, ia patut memakan kismis"Ada juga yang menyebut, mengambil banyak makanan yang berasid adalah penyebab kepada kemalasan dan lemah ingatan.
Sekian sahaja daripada piweet. SELAMAT BERAMAL......=) 

LIRIK LAGU - KALAU CITA - Aliff Aziz ft Joanna

Lirik Lagu Kalau Cinta - Aliff Aziz ft Joanna

(Aliff Aziz)
Di lubuk hatiku
Adalah kamu
Sebagai ratu

(Joanna)
Seluruh Jiwaku
Hanya dirimu
Yang aku mahu

(Duet)
T’lah ku percayakan
Hati ini padamu
Maka kita tak saling risau

Kalau cinta jangan kacau
Kalau sayang tak perlu marah
Kalau ikhlas tak minta berbalas
Serahkan cintamu
Pada yang punya cinta

(Joanna)
Di lubuk hatiku
Adalah kamu
Yang aku perlu

(Aliff Aziz)
Seluruh Jiwaku
Hanya dirimu
Yang aku mahu


Pertama kali dengar lagu ni, piweet rasa cute sangat lagu ni. Sebelum ni try jugak cari lagu ni tapi xtaw tajuk dan hari ni baru piweet jumpa siapa yang nyanyi lagu ni. Apa lagi terus download la. Kepada sesiapa yg nak download lagu bleh la klik link ni k...http://search.4shared.com/q/1/kalau%20cinta-aliff%20aziz%20


 

Saturday, October 23, 2010

KEPUTUSAN SEPARUH AKHIR PIALA MALAYSIA

KEPUTUSAN SEPARUH AKHIR PERTAMA

KEDAH   VS   KELANTAN
0 - 0

JOHOR FC   VS   NEGERI SEMBILAN
1   -   0

KEPUTUSAN SEPARUH AKHIR KEDUA

KEDAH   VS   KELANTAN
 0  -   1

JOHOR FC   VS   NEGERI SEMBILAN
0   -   2


 Maka semalam terjawablah teka-teki dikalangan peminat Piala Malaysia tentang pasukan mana yang layak untuk ke final PM. Kelantan dan Negeri 9 telah berjaya menewaskan lawan masing-masing untuk melayakkan diri ke peringkat akhir. Tahniah kepada Kelantan dan Negeri 9. Bagi Kedah dan Johor FC jangan bersedih kerana mungkin pasukan anda tiadak mempunyai rezeki lagi untuk ke final. apa-apa pun berjaya sampai ke peringkat separuh akhir juga merupakan satu pencapaian yang membanggakan. kepada pasukan Kelantan dan Negeri 9, kita jumpa di pentas final dan kepada Kedah dan Johor FC kita berjumpa lagi tahun hadapan.