Thursday, September 15, 2011

KISAH LABAH-LABAH BUNCITDalam sebuah belukar tinggal seekor labah-labah. Sarangnya lebih besar daripada sarang labah-labah lain. Dahulu bapanya yang membuat sarang itu. Kemudian ia menambah di sekeliling sarang itu. Labah-labah itu berlari dengan pantas dari tengah ke tepi sarang. Dia menangkap mangsanya. Binatang yang ditangkap segera dimakan. Badannya semakin hari semakin besar. Perutnya buncit. Dia memang kuat makan. Perutnya sentiasa berasa lapar.

Pada suatu hari, datang dua ekor labah-labah. Satu dari arah timur dan satu lagi dari arah barat. Kedua-dua labah-labah mahu menjemput labah-labah buncit makan kenduri. Kenduri itu diadakan pada waktu yang sama. Ia menjadi serba salah. Labah-labah buncit bertanya jiran-jirannya. Mereka juga mendapat jemputan. Jiran di kiri pergi ke jemputan arah barat. Jiran di kanan pergi ke jemputan arah timur. Labah-labah buncit mendapat akal. Ia meminta kerjasama jiran-jirannya. Labah-labah buncit memberi tali kepada jiran-jirannya. Sesiapa yang makan dahulu tarik tali itu. Ia akan pergi ke sana dahulu. Tali itu diikatkan pada perutnya supaya tidak terlepas.
Kedua-dua labah-labah itu pun pergi. Apabila jamuan dihidang, jiran kanan pun menarik tali dari arah timur. Pada masa yang sama jiran kiri menarik dari arah barat pula. Labah-labah buncit tidak dapat mengikut ke barat. Ia tidak sempat membuka ikatan perutnya.

Kedua-dua jiran labah-labah buncit terus menarik tali masing-masing. Perut labah-labah buncit semakin terjerut. Setelah tidak berjaya menarik, kedua-dua jirannya pun terhenti. Mereka menikmati hidangan. Selepas makan mereka pun pulang.

Mereka mendapati labah-labah buncit pengsan. Mereka cuba membuka tali yang terjerut di perut labah-labah buncit. Sayangnya mereka tidak dapat membuka ikatan itu. Beberapa hari kemudian labah-labah buncit sedar. Ia berjaya membuka ikatan di perutnya. Sejak itu dia tidak hiraukan makan. Perutnya tidak berasa lapar seperti selalu. Pinggangnya pun ramping kesan daripada kene cerut. Hingga sekarang pinggang labah-labah kecil dan ramping.

*** Cerita ni sebenarnya piweet guna tuk ajar tuisyen BM tahun 3... Selepas baca cerita ni, dorg kena cari kata kerja kerja yg ada dlm cerita ni...pastu dorang kena bina ayat darpd perkataan tersebut...hehehe...Ok x aktiviti yg piweet nk buat ni? Biasa la cikgu math tp kena ajar BM plak...mmg bidang terjun la...Harap2 aktvt ni ok...hehehe

2 comments:

Nani said... [Reply]

maka itulah sejarahnya labah2 ramping hehe..

Piweet said... [Reply]

hehehe....mcm 2 la kot nani...student piweet pon ckap mcm tu...hehehehe